Parikymmentä arkkitehtuurin opiskelijaa istuu nurmella vaihtamassa päivän kuulumisia. Professori kertoo vitsin, jolle opiskelijat nauravat. Tunnelma on rento ja kaiken tämän taustalla loistaa Eiffel-torni. Mistä tässä on kyse? Excusta tietysti!

Kuva: Valtteri Pernaa

Excursiolla, eli opintomatkalla, käydessään arkkitehtuurin opiskelijat vierailevat eri kohteissa kokemassa tilaa, tunnustelemassa materiaaleja sekä fiilistelemässä tunnelmaa. Arkkitehtuurin opiskelussa on tärkeää tutustua erilaisiin kohteisiin ja päästä paikan päälle tarkastelemaan kohteiden hyviä ja huonoja puolia. Myöhemmin matkalta muistiin painunutta tieto- ja kuvapankkia voi hyödyntää omassa suunnittelussa. Viime vuosina arkkitehtuurin opiskelijat ovat excuilleet mm. Prahassa, Wienissä, Japanissa ja Berliinissä.

Lähdimme toukokuussa nykyarkkitehtuurin historian kurssin kanssa excursiolle Pariisiin. Turistinähtävyyksien sijaan excumme painottui moderniin ja funktionaaliseen arkkitehtuuriin (noin 1900-1960-luvuilta). Exculla pääsee käymään kohteissa, joissa normaalina turistina ei tulisi mieleenkään käydä. On paikkoja, joihin ei ole pääsyä ilman suurempaa ryhmää. Taikasanoilla ”olemme arkkitehtiopiskelijoita”, ovat avautuneet yhdet jos toisetkin suljetut ovet!

Siege du PCF, Ranskan kommunistisen puolueen päämaja. (Kuva: Leo Nuutinen)

Matkamme Pariisissa kesti neljä kokonaista päivää, ja jokaiselle päivälle oli valittu yksi tai useampi pääkohde. Rakennukset esiteltiin tarkemmin paikan päällä, minkä jälkeen oli hetki vapaata aikaa tutustua kohteeseen itsenäisesti. Omasta mielestäni mieleenpainuvin oli ensimmäisen päivän matka Pariisin ulkopuolelle Alvar Aallon suunnittelemaan villaan, Maison Louis Carrén.

Maison Carréssa saatiin kattava esittely kohteesta, sen suunnitteluprosessista ja kuinka Louis Carré valitsi juuri Aallon suunnittelemaan kotiaan. (Kuva: Leo Nuutinen)
Aalto suunnitteli rakennuksen kokonaan itse, huonekaluista lamppuihin. Vaikutuksen teki pienet yksityiskohdat, jotka oli suunniteltu huolella perheen tarpeisiin. (Kuva: Leo Nuutinen)

Pariisin arkkitehtuurissa mielenkiintoisinta oli eri vuosikymmenien luoma kerrostuma. Rikas arkkitehtuurin historia näkyi kaupungissa hienosti, ja vanhaa sekä uutta rakennuskantaa oli yhdistelty rohkeasti. Parasta excursiossa on kuitenkin matkustaminen yhdessä parhaiden kavereiden kanssa yhteisen intohimon pariin!

-Veera

Hostellin kattoterassilla hengailemassa. (Kuva: Valtteri Pernaa)
Pariisilaista kaupunkikuvaa. (Kuva: Leo Nuutinen)
Philharmonie de Paris kauniissa iltavalaistuksessa. (Kuva: Leo Nuutinen)