Matematiikkaa, kemiaa ja fysiikkaa vankalla osaamisella ja halukkaille DI-pätevyyden lisäksi myös opettajan pätevyys. DI-opettajankoulutus Tampereella on muuten ainoaa laatuaan Suomessa ja erinomainen tapa erottua työmarkkinoilla! Kuulosti hyvältä ainakin minun mielestäni, kun tänne päädyin hakemaan. Itse kiinnostuin ideasta, että voisin saada kaksi ammattia yhdellä kertaa. Sen tiesin jo ennestään lukion matematiikasta, että 2>1.

Meillä voi opiskella pääaineena joko fysiikkaa, kemiaa tai matematiikkaa. Perusopinnot ovat sekä opelinjalaisille että teknis-luonnontieteellisen opintosuunnan opiskelijoille samat. Matematiikkaa, kemiaa, fysiikkaa, ohjelmointia ja vapaasti valittavia opintoja, kuten kaikilla teknillisillä aloilla. Meillä tosin matematiikan, kemian ja fysiikan opinnot menevä paljon syvemmälle, kuin muilla. Tavoitehan on vankka luonnontieteiden osaaminen. Sivuaineeksi saa valita vapaasti jonkin teknisen sivuaineen, esimerkiksi tuotantotalouden, materiaalitekniikan ohjelmoinnin tai terveysteknologian, ihan oman mielenkiinnon mukaan. Yleensä opettajaopiskelijat valitsevat jonkin toisen opetettavan aineen sivuaineekseen. Itse opiskelen pääaineenani kemiaa ja sivuaineenani matematiikkaa, joita voin opettaa sitten myöhemmin. Tai sitten menen tekemään DI hommia, kummin nyt ikinä haluankaan.

Laserin avulla voidaan havaita fysiikan laboratoriokurssilla muodostetun pilven vesi-hiukkaspartikkeleita

Jos tietää, että haluaa lukea jotakin seuraavista: matematiikka, kemia tai fysiikka, niin miksi sitten pitäisi valita nimenomaan DI-koulutus, eikä mennä  johonkin yliopistoon lukemaan jotain niistä? DI-koulutus on huomattavasti käytännönläheisempi, mutta takaa silti syvällisen ymmärryksen. Kylkeen on helppo ottaa teknillinen sivuaine, joka laajentaa työllisyysnäkymiä. On täysi vale, että meiltä valmistuu vain tutkijoita ja opettajia. Meiltä valmistuneista kolmasosa on löytänyt tiensä yritysmaailmaan. Näiden opintojen jälkeen on helppoa lähteä perehtymään moniin muihin tekniikan aloihin juurikin laajojen ja syvälle menevien opintojen myötä.

Kun aloitin opiskelut työn määrä iski shokkina. Lukiossa olin selvinnyt helposti ja vähällä vaivalla, nyt tenttiin ei riittänytkään enää viimeisen illan ihme. Töitä on tehtävä koko ajan. Omista opinnoista on vastuu ja ajankäyttöä on pakko suunnitella. Jos kuitenkin nauttii haasteista ja ongelmien ratkaisusta, työmäärästä selviää. Kavereiden kanssa tehtävien ratkaiseminen porukassa on järkevää ja myös yleensä mukavaa. Suurin osa kursseista on toteutettu niin, että niistä järjestetään luennot muutaman kerran viikossa ja sen jälkeen lasketaan kyseisen viikon aiheista harjoitustehtäviä, jotka käydään esittämässä ja tarkastamassa pienryhmässä. Kemian opinnoissa olen tykännyt erityisesti laboratoriokursseista, joissa pääsee näkemään oppimaansa teoriaa käytännössä.

Polymeerikemian labrassa syntetisoidaan PA610 kuitua

Sanotaan, että tänne on helppo päästä verrattuna siihen, kuinka vaikea täältä on päästä pois. Allekirjoitan tämän täysin. Välillä opinnot ovat todella haastavia ja tuntuu, että päätä saa hakata seinään oikein olan takaa. Sen kuitenkin palkitsee onnistumiset ja kaverit, joilta voi kysyä apua ja saada vertaistukea. Yhteishenki täällä on huikea ja kaikki otetaan mukaan. Itse päädyin tänne puolivahingossa, kun en tiennyt mikä minun juttuni on ja tämä kuulosti kivalta. Viihtynyt olen ja suosittelen ehdottomasta hakemaan tänne meidän violettihaalariseen porukkaan!

– Iiris